Kakor och annat gott

Nu är inte Janina någon kaka, men vacker som en smällkaramell är hon allt!

 

SEMLOR!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

 

Jag ÄLSKAR semlor. Jag och maken har en inbördes tävling. Vi åker runt och inhandlar semlor och så kollar vi vilken som är godast. Förut var det Buddapestbakelser. Den vann fiket uppe på Kinnekulle.

Semlorna vann:

Själva bullen:   Levins i Mariestad.  Så saftig och god bulle!

Själva mandelmassan:  Melins (Heter nog Prim numera..) i Sävsjö. Man ser den malda mandeln, det finns bitar i att tugga på, inte så jättesöt utan helt astonshining!

 

Så det stod mellan dessa två.. Segraren enl maken blev den i Sävsjö, å jag höll på Levins. Så det blev nog oavgjort.

 

 

Själv gillar jag ICA:s semlor i Mariestad. Men man måste köpa dom på morgonen, de torkar fort. 

När det bjöds på semlor på Rebeckorna (Odd Fellow) på semeldagen sa min bordsgranne att denna semlan var hennes första i år.  HerreGud tänkte jag! Din första??!!?? Det här är min andra i dag!  Gulp.. vad är jag uppe i?? Snart 15... (då har ju 7 av dessa varit minisemlor..) (om nu det är till någon förmildrande omständighet)

Inte undra på att jag har gått upp 3 kg. 

 

Bild för att läskas

 

 

 

 

 

 

Här kommer mera smaskigt..

 

Min make älskar godsaker. Godis, chips, ostbågar och Toscakaka (bland annat..)

Han var på ett bageri i hemstaden och köpte en Toscakaka. När vi smaskat på den sa han: -du, du borde kunna göra en sån här. Kan du inte prova??

Jag försökte få mina smaklökar att sammarbeta med min hjärna, googlade lite oxå och skred till verket.

 

Det gick.

 

Här är dom! Det blev 3 st.  Det som gör dom så där extra smarriga är smeten. Basen i den är mandelmassa. Mer säger jag inte. 

 

 

 

smaskigt va?

 

 

Vidare fyller jag på med en körsbärspaj:

 

Vanlig pajdeg, inget krångligt alls. 

 

Recept:

• 1 Liter körsbär utan kärnor. Svarta ger finare färg

• Drygt 3.5 dl socker

• 6 msk potatissmjöl

• 1 1/4 dl vatten

• 0-5 dl citronjuice

 

180-200 grader

 

Gör pajdeg, klä en form och nagga!

Rör ihop fyllningen och häll den i formen.

Kavla ut ett lock och lägg det över pajen.  Gör några hål så ångan kan komma ut.

Pensla med ägg.

Grädda 70-80 min. Kolla! Den kan lätt bli bränd. 

ÄT OCH NJUT när den svalnat! Med MASSOR med vaniljsås, givetvis!

 

Nåt annat jag gillar att baka är bullar. När jag gjorde dom sist så tänkte jag slå på stort. Riktigt stort. Jag gjorde nämligen 3 satser på 1,5 liter mjölk.  Det skulle blivit ca 120 st, det blev 60 typ...    Problemet när jag bakar är att få dom så där små och nätta, det blir aldrig mina. De blir GIGANTISKA! 

För många år sedan var jag i Uppsala på ett café, det heter Café Linné.  Då (vet inte om det är så längre) var deras gimmick var att allt skulle vara så stort som möjligt. Köpte man en biskvi täckte den hela assietten å likaså gjorde kanelbullen. 

Jag gillade den idén. Varför ta 2 bullar eller kakor när det faktiskt räcker med 1?? En stor. 

Ofta är det så, tycker jag, att kakan var så himla god att jag faktiskt skulle vilja ha en till. Men som uppfostrad man är så tar man bara en. Är då kakan som en assiett, så räcker det ju med en.....

 

För upplysning: Bild på mina kanelbullar

 

 

Den som bakar de godaste bullarna i hela världen är min syster Annica. Hon är en deg och mat-trollare av rang. ALLT hon rör vi blir så där magiskt gott. Hon är tusan den bästa jag vet på att laga mat och på att baka. Hennes dotter var arg en gång för att hon tyckte att hon var på tok för tjock. -Men sa hon, det är mammas fel, hon lagar för god mat..

Men för att återgå till bullarna. 

Hon har ett recept, jag har försökt följa det flera gånger men det blir aldrig lika bra som när hon gör dom. Hon får sina bullar så saftiga, när jag gör degen tycker ju jag att den är alldeles för lös och häller i mer mjöl. = torra bullar.. att jag aldrig lär mig..

Sen smakar dom sagoligt av vanilj. Hon har inte vaniljsocker i dom men ändå så smakar dom det. Det är trolleri om nåt!

 

Receptet på de bästa bullarna kommer här: 

 

Annicas Bullar:

 

2 pkt jäst

1.3 liter mjölk

2 dl socker

1/2 tsk salt

350 gr mjukt smör (inte smält)

knappt 1 påse vetemjöl  (ta inte för mycket nu...)  Degen är kladdig men när den jäst rättar det till sig

 

Fyllning:

200 gr mjukt smör

typ 4 dl socker

Jäs 40 min i bunken och 30 min på plåten.  Det ska bli ca 90 st. Kanske..

Pensla med ägg och strö på pärlsocker

250 grader 

 

Tillägg:

Jag penslar alltid mina färdiggräddade bullar med sockerlag. Detta för å kaplsa in dom lite så de inte torkar så fort och dessutom blir de så där blanka och fina. 

Recept sockerlag:

1 dl vatten

1 dl socler

Koka upp så sockret smälter, pensla de varma bullarna med lagen så fort de kommit ut ur ugnen.

 

Ät och NJUT!!

 

PS, har ett annat magiskt recept på: Kringlor utan krångel, det kommer inom kort. Den som väntar på nåt gott, väntar ju dock alltid för länge..

 

Tack för recepten syrran, älskar dig! <3 

 

 

 

Kringlor utan krångel                                                       40 st     250 grader i ca 8 min

 

 

Deg:

 

50 gr jäst

200 gr smör

4 dl ljummen mjölk

1 ägg

1 dl socker

1 krm hjorthornsalt

1 krm salt

1.3 l vetemjöl

 

 

Garnering:

 

1 dl strösocker

1 msk vaniljsocker

Nu kan man ju klicka i rumsvarmt mjukt smör, då går det åt mindre mjöl än om du smälter smöret. 1.3 liter är alltså till smält smör.

 

 

Gör vanlig vetedeg, låt jäsa 30 min

Knorra till en knubbig fin kringla, typ 40 st om man inte heter Rebeccah, då blir det 20.

Jäs 30 min på plåten 

Pensla INTE med ägg, ägget som är i receptet ska vara i degen

När bullarna kommit ut ur ugnen å svalnat under handduk, penslas de med smält smör, doppas i strösocker blandat med vaniljsockret

 

Ät inte ihjäl dig, de är goda som få... 

 

De bullar man inte ska äta på stört kan med fördel frysas ner och penslas och doppas efter att de tinat upp. 

 

 

Välkommen till The House of Time